::: Hout :::

Haardhout wordt gemaakt van bomen, en veel bomen vormen een bos. Daarom eerst wat meer info over bomen.
Bossen leveren ons veel nuttige producten zoals hout voor de bouw de papierproductie en brandhout. Bossen hebben ook een gunstige invloed op het klimaat o.a. omdat de CO2 vastleggen, dus als u de kachel aansteekt dan gaat er weer een boom groeien van de CO2 die daarbij vrijkomt (kringloop).
Er zijn eigenlijk twee soorten bossen te onderscheiden.

Oerbos
Een oerbos is een bos dat de mens nog niet heeft veranderd. De natuur gaat er nog zijn gang en doet dat al duizenden jaren. Oerbossen bestaan uit verschillende boomsoorten van diverse leeftijden. Dor de grote diversiteit is oerbos aantrekkelijk voor vele soorten planten en dieren. In Europa is bijna geen oerbos meer te vinden. Hiervoor moet je naar de tropen, of rusland of canada.

Productiebos
Productiebossen worden door mensen beheerd. 100% productiebossen worden tegelijk geplant en geoogst. Alle bomen staan dan keurig in de rij, en ze zijn onaantrekkelijk voor andere planten en dieren. De meest voorkomende houtsoorten in productiebossen zijn. Berken, beuken, eiken, esdoorn, essen en europees grenen.Deze twee soorten bossen die hier beschreven staan zijn twee uitersten. Meestal is het een mix van beide..

Bosbeheer
Duurzaam bosbeheer betekent dat er selectief gekapt wordt, alleen de bomen die echt bruikbaar zijn of in de weg staan worden gekapt. Hiervoor wordt dan een nieuwe geplant, of een andere boom krijgt wat meer ruimte. Wanneer dit op de juiste manier gebeurt dan blijft de rijkdom van het bos gehandhaaft.
Voor informatie over duurzame bossen kunt u ook kijken op de site van staatsbosbeheer.

 

 

::: Voordelen :::

Met de stijgende energieprijzen van fossiele brandstoffen wordt het veel voordeliger om weer hout te stoken.

Het is veel gezelliger, sfeervoller en rustgevender dan een c.v.

Hout geeft altijd meer warmte dan gas of elektrisch, omdat u zelf het transport moet doen.

Het is 100% milieuvriendelijk.

::: Brandhout :::

Henk van der Vinne zaagt en klooft brandhout.
Dit hout komt voornamelijk uit nederlandse bossen (staatsbosbeheer). Dit is dus allemaal verantwoordelijk gekapt hout.

De stammen komen eerst op een tranportband te liggen. Aan het einde van deze band wordt er telken 30cm afgezaagd. Hierna valt het blok hout naar onderen en word gekloofd m.b.v. een hydrolische cilinder. Hierna worden de gekloofde stukken hout verzameld in een bak. Vervolgens worden ze stuk voor stuk in een netje gestopt.

Deze netjes zijn los te koop bij de benzinepomp, bouwmarkt of direct bij H.van der Vinne.
Ook is het mogelijk om brandhout los per kuub te kopen.


 

H.van der vinne
Krakeel 53
Noordscheschut
0528-341700
info@hvandervinne.nl

     
::: TERUG